E-cigarete i tradicionalne duhanske cigarete – razlike

E-cigarete i tradicionalne duhanske cigarete – razlike

E-cigarete i tradicionalne duhanske cigarete – razlike

Osim povijesne priče, tehničke strane i načina proizvodnje po kojima se e-cigarete i tradicionalne duhanske cigarete razlikuju, ono što je čitateljima najvažnije jest razlika u sadržaju, odnosno utjecaju cigareta na organizam.

E-cigarete kao da su znanstvenike, novinare i doktore iznenadile svojom pojavom na tržištu, u prvih nekoliko godina postojanja gotovo nitko sa sigurnošću nije htio ulaziti u temu utjecaja elektronske cigarete na ljudski organizam. Nakon toga se tema počela zagrijavati i biti sve eksponiranija u medijima gdje su prvi znanstvenici počeli izlaziti s rezultatima raznih istraživanja. Svakakvih napisa je bilo, a posebno u američkoj i britanskoj javnosti jer su mnogi bili uvjereni kako e-cigareta nije manje štetna od duhanske, međutim čini se kako nikada nisu imali neoborive dokaze. Danas, čini se, unatoč logičnim protivljenjima i zdravstvenim upozorenjima, nije dokazana štetnost e-cigareta pa je općeprihvaćena činjenica kako su e-cigarete zasigurno manje ´zarazne´ od duhanskih.

Jonathan Foulds, profesor javnog zdravstva i psihijatrije u Penn Stateu, u prilog tome, rekao je za jedan portal kako je istraživanje pokazalo da su ´pušači´ e-cigareta nakon konzumacije istih, manje razdražljivi, nervozni i željni konzumacije od osoba koje puše duhanske cigarete. Takavu je praksu pokazalo tisuće ispitanika. Iako i e-cigarete mogu sadržavati nikotin, čini se da je taj sastojak jedan, ali ne i jedini koji izaziva ovisnost kod pušača. Tako je veliko istraživanje primjerice pokazalo kako konzumenti e-cigareta bez nje mogu izdržati u prosjeku 45 minuta, dok su pušači duhanskih cigareta novu morali zapaliti nakon 27 minuta. 6 puta veći broj osoba koje konzumiraju e-cigarete je također potvrdilo da se ne bude noću kako bi vaporirali za razliku od onih koji uživaju u duhanskim proizvodima. Nadalje, čak 90% osoba koje redovno zapale duhansku cigaretu je postajalo nervozno i željno nove doze duhana nakon određenog vremena, dok je tek jedna trećina konzumenata e-cigareta osjećalo nelagodu zbog toga što ne mogu uvlačiti aromatiziranu paru.

Na temelju dosadašnjih istraživanja, izvučen je zaključak i to s kojim se većina odgovornih slaže, da e-cigarete smanjuju ovisnost zbog čega se ne smatraju štetnim za organizam. Svi rezultati dobiveni relevantnim istraživanjima ne mogu biti primijenjeni na dugoročno planiranje, ali trenutno gledano e-cigarete su manje štetne i zarazne, a mogu vrlo učinkovito pomoći u odvikavanju od duhanskih proizvoda.

Svakako će biti zanimljivo u sljedećim godinama pratiti razvoj situacije i rezultate budućih istraživanja. Za sada, štetnih indikacija nema.


 

comments to "E-cigarete i tradicionalne duhanske cigarete – razlike"